Flemingsbergs kyrka har stolar redo för 44 år till
Flemingsbergs kyrka invigdes 1976, för 44 år sedan. Kyrkan ritades av arkitekt Gunnar Cedervall. Själva kyrkorummet är fyrkantigt och ingången är i ett hörn och altaret i det motsatta hörnet. Församlingen är stolta över sin kyrka som verkligen ligger mitt i byn, vid Flemingsbergs centrum.
Kyrkorummets tak har en lutning och är som högst vid ingången med ett stort ljusinsläpp och som lägst vid altaret. Det är som gjort för att skapa fokus på altaret och den i furu skulpterade altartavlan av Per Nilsson Öst. Mycket i kyrkan är original, så även stolarna. Man har 140 stolar och karmstolar av modell S-312. Stolen formgavs på tidigt 60 tal av möbelformgivare Axel Larsson. Vi tillverkar modellen fortfarande.
Stolarna är tillverkade i björk, vilket är ovanligt då bok dominerade som träslag vid den tiden. De har stått emot tidens tand väl, men lacken hade gulnat och syntetsadelgjorden hade mist sin spänst och såg gråsolkig ut.
Församlingen hörde av sig om man kunde renovera stolarna och vi kom överens om att ta bort sadelgjorden och slipa och lacka om stolarna. Det var tänkt att detta skulle ske i omgångar så att man inte skulle stå utan sittplatser. Så kom pandemin. Behovet av sittplatser minskade med restriktionerna och vi tog emot fler stolar och kunde lösa det snabbare. Vi gläder oss åt att församlingen är nöjd med resultatet och att de nu har fina stolar som kommer att stå i många år till.
Hjälpt till med renovering har vi alltid gjort, oftast av våra egna modeller, men även andras modeller.
Vår fabrik finns i Mönsterås vid Smålandskusten och vi har ett nätverk av skickliga hantverkare och underleverantörer i Sverige. Vi har hållit fast vid att tillverka våra modeller själva för kunnandet och flexibiliteten skull.
Inriktningen är att tillverka hållbara möbler uteslutande för offentliga miljöer. Just hållbarhet har blivit allt viktigare. Det tar 60 år för en björk att växa sig så stor att den kan användas till möbelvirke. Vi är övertygade att stolarna i Flemingsbergs kyrka kommer att klara det tidsspannet med marginal, det är hållbarhet.
Modellen 312 designade som sagt av Axel Larsson, men det var arkitekt Rolf Bergh som kom på idén att sätta sadelgjord på sitsen när han ritade vandringskyrkor och modellen som använts i matsalar och skolor började användas i kyrkor. Rolf Bergh spenderade en stor del av sin yrkesbana med att rita och renovera kyrkor.
Sadelgjorden vi använder är i samma material som bilbälten fast med en annan vävning. Den har en draghållfasthet på 400 kg och går att torka av. Till skillnad från natursadelgjord så håller den sin spänst länge. Stolen blir bekväm att sätta på med en svikt i sitsen och mycket lätt, till glädje för alla vaktmästare.
Sadelgjorden är speciellt framtagen för stolen i bredd 60mm för att passa till stolens mått. Det går åt 7 meter gjord till en stol. Då det är en specialvävning måste vi beställa hem 10 000 meter sadelgjord varje gång vi får slut, vilket räcker till en 1400 stolar. Gjorden finns i naturfärgad och svart. Vi säljer även sadelgjord till tapetserare som klär om 312 stolar då vävningen och bredden inte går att hitta någon annanstans.