Ari Kanerva

Ari Kanerva föddes i Lahtis, Finland. Han studerade möbel- och stendesign vid Kymenlaakso University of Applied Sciences och efter avslutade studier där fortsatte han vid University of Art and Design i Helsingfors och studerade  Möbeldesign och rumsgestaltning och tog examen 2008. Under studietiden arbetade han för den finska möbelindustrin som teknisk designer.

År 2010 startade Kanerva sin egen designstudio. Idag är han en internationellt etablerad designer baserad i Åbo, Finland. Huvudinriktningen är möbel- och produktdesign. Designstudion hjälper även företag med produktutveckling.

Varje design karaktäriseras av noggranna studier av produktens avsedda användning och ergonomi. Hans stil är minimalistisk och förfinad, men alltid unik. Visuell balans och små genomtänkta detaljer återfinns ofta i hans designer.

Kanerva beskriver sin arbetsmetod: ”Från en skiss på papper, via handbyggda prototyper till en färdig industriell produkt, det är kedjan av problem och lösningar som jag finner så fascinerande. Jag försöker hålla min stil enkel och funktionell, ändå leka med formen. Jag har också som mål att finna ett balanserat uttryck där ingen av detaljerna blir dominerande.

Ari blev 2019 utnämnd till Årets möbelformgivare i Finland.

www.arikanerva.com