Sätta färg på trä

Vi har slutat betsa som standard, detta av hänsyn till miljön och för att öka valfriheten för våra kunder.
Tidigare betsade vi våra möbler som standard när man ville sätta färg på träet, nu använder vi pigmenterad klarlack i stället.

Varför?
Betsning är när man löser upp pigment i en vätska och styrker eller sprutmålar träet med den. Meningen är att vätskan ska tränga in i träet och ta pigmentet med sig. Detta fungerar bäst när man använder lösningsmedel eller sprit. Betsningen efterföljs alltid av en klarlack för att få en yta som står emot slitage och inte färgar av sig. Vi har gått över till vattenburna lacker för flera år sedan av hänsyn till miljö och arbetsmiljö och bets baserad på vatten tränger inte in i träet lika bra.

Fördelarna
När man betsar och sedan vill renovera möbeln, är det ett drygt arbete att få bort all klarlack för att få ett bra resultat.
För att renovera en pigmenterad klarlack behöver vi bara rugga upp ytan och lägga på mer lack. Det är till och med så att man kan byta färg i detta moment. De pigmenterade lacken lämpar sig alltså väl på renovering framöver för möbelns andra och tredje liv.
På trä med kraftig ådring och struktur som ask och ek så fyller man inte ut ytan när man använder pigmenterad klarlack. Detta gör att det går att renovera och behålla träkänslan i möbeln, något försvinner när man täcklackar.
Resultatet blir jämnt och ganska täckande, problemet som finns med träslag som björk som tenderar att bli flammigt när man betsar det finns inte.
Pigmentet blandas i den mängd som behövs till skillnad från specialbets som kommer i en minsta kvantitet från ett färglabb. Det gör att det blir minimalt resursslöseri och kemiskt avfall.

Valfriheten
Vi kan pigmentera lacken i den färg man vill ha utan att det kostar mer. Man betalar för själva pigmenteringslackningen, precis som man förut gjorde för betsning i standardfärg, utan dyra tillägg för specialfärger, ange bara vilken kulör det ska vara.